Por

Ön itt tartózkodik : Főoldal / Szolgáltatás / Por

Por szennyezés a belső térben és az épített környezetben

   A por az aeroszolok szilárd része. Az épített környezetben fontos szerepet játszik. A por forrása lehet természetes eredetű úgy, mint a vulkáni kitörésekből, a porviharoktól, a talaj erózióból, és a trópusi erdőkből, valamint az emberi tevékenységből származók.
Mesterséges porforrások lehetnek a szén- és olajtüzelésű erőművek, az ipari gyártási technológiák (kohászat, újraolvasztás, öntödék), hulladék anyagok újra feldolgozása, cementipar, vegyipar, mechanikai műveletek (aprítás, csiszolás), építőipar, bányászat, felszíni kitermelések, atomreaktorok, erdő, bozót és mezőgazdasági tüzek, közlekedés, valamint a cigaretta füst.
   A porszemcsék mérete és tömegeloszlás meghatározó tényező, és az osztályozásuk alapja. A 10µm-nél nagyobb átmérőjű porok rövid gyorsulás után, a gravitációs erő hatására, közel állandó sebességgel (3 m/s) leülepednek a földre, a padlóra és helyi szennyeződést okoznak. Az ülepedő por gyűjtése általában 28-32 napos, mértékegysége: g.m-2/30 nap. A begyűjtött minták vegyi elemzésének eredményéből lehet következtetni a por forrására. A szálló (lebegő) por, ˂10 µm-es mérettartományba tartozik és csak igen lassan ülepszik le, gyakorlatilag a levegő gázaival együtt mozog. A mozgásuk irányát és a megtett távolságot a levegő páratartalma, mozgássebessége és iránya befolyásolja.
Azokat a részecskéket, amelynek átmérője ≤ 10μm PM10-zel, a ≤ 2,5μm átmérőjüket PM2.5-tel jelöljük.

   Például a cigaretta füstből adódó por átmérője 0,01-0,5 µm, a szilícium részecskéké 6 µm

   A por koncentrációja sokkal magasabb azokban a helységekben ahol cigarettáznak, mint azokban a helységekben, ahol nem dohányoznak: radon sugarzasi forrasok

   A lakótérbe több úton kerül be por (szálló por, behordott por) és ennek mennyisége a lakott környezet állapota, a lakás kitettsége (park vagy/és gyár közel, járműforgalom intenzitása stb.) a meteorológiai viszonyok (száraz vagy esős, havas idő), a lakók száma és szokásainak (a takarítás gyakorisága, a szellőztetések frekvenciája, időtartama, cigarettázás, stb.) függvénye.

Szolgáltatásaink

Mihez értünk?Szolgaltatasok

Legyen az ügyfelünk!

Lépjen velünk kapcsolatba és mi segítünk Önnek!
Kapcsolat