Radon

Ön itt tartózkodik : Főoldal / Szolgáltatás / Radon

Radon a belső térben és az épített környezetben

Megmérjük a radon aktivitáskoncentrációt és amennyiben szükséges, minden lakásra külön radon mentesítést javasolhatunk.

   A Földkéregben átlagosan 3µg 238U található. A 238U (uránium) természetes bomlási sor (felezési ideje 4,56 milliárd év) egy g talajban/kőzetben. Legfontosabb leányeleme, a 226Ra (rádium, felezési ideje 1590 év), amely 4,79 MeV energiával rendelkező alfa (α) részecske kibocsátásával alakul gáz halmazállapotú 222Rn-á (Radon). 1g 226Ra (Radon) 1s alatt 36,8 milliárd α részecskét sugároz ki és 24 óra alatt, kb. 1 mm3 222Rn-t (Radon) fejleszt

radon felezesi ido

   A 226Ra (Radon) számos környezeti tényezőben különböző koncentrációban található, és így a 222Rn (Radon) mindenhol képződik, kiáramlik a légtérbe és zárt helységekben bedúsul. A 222Rn (Radon) színtelen, szagtalan, radioaktív, nemes gáz, sűrűsége 9,73g.cm-3, amely hétszer nagyobb, mint a levegő sűrűsége.
A 222Rn (Radon) 3,825 napos felezési idővel elbomlik különböző felezési idejű α és β sugárzó elemekre. Ezek a leányelemek a polónium, ólom és bizmut (218Po, 214Pb, 214Bi és 214Po). Környezeti és egészségre vonatkozó hatásánál, a rövid élettartamú alfa sugárzó elemeknek van szerepe. A pozitív töltésű elemek másodperc és perc időtartam alatt, a levegőben levő kondenzációs magokra, pl. por, vízgőz, füst stb. tapadnak (0.1-0.4µm) és ezáltal, radioaktív aeroszolokat képeznek. A belégezett radioaktív aeroszolok a légzőszerveken megtapadnak, és onnan közvetlenül sugároznak. A besugárzott sejt elpusztulhat, amit a szervezet pótolhat, de az el nem pusztu1tak, 0-15 év lappangási idővel átalakulhat daganatos sejtté.
   Epidemiológiai felmérések mellett a kísérleti eredmények igazolták, hogy a 222Rn-bomlástermékeinek belégzése fokozza a légzőszervek, a tüdőrák előfordulásának gyakoriságát. A Világ Egészségügyi Szervezete 1988-tól a 222Rn-t (Radon), mint „A osztályú” rákkeltő elemet tart nyilván.
Említésre méltó Marie Curie 1903-ban doktori értekezésében a következőt írta a rádium által kibocsátott sugárzás veszélyéről, „ ..körülötte minden aktívvá válik, a lebegő porszemek, ruhák, de meg a levegő is” és a radioaktivitás fiziológiai hatásai fejezetében kiemeli, hogy „az élő szervezetre romboló hatással van”.
A sugárzás kitettségét dózisban fejezzük ki, amely az elnyelt energia mértéke.

Egy ember évi átlag dózisa legfeljebb 3mSv lehet. radon sugarzasi forrasok

A 222Rn (Radon) expozíció a lakosság természetes eredetű sugárterhelésének mintegy felét jelenti, ami elsősorban a belső terek levegőjében felgyülemlett 222Rn és leányelemeinek belégzéséből származik. A 222Rn (Radon) bomlástermékeiből létrejött aeroszolok viselkedését a levegő elektromos töltése, páratartalma és a levegő nyomása is befolyásolja. Lakásokban mért 222Rn (Radon) aktivitás-koncentráció értéke széles skálán helyezkedik el (10–10.000 Bq.m-3) és több ezerszer nagyobb lehet a szabad levegőben mért átlag értékeknél (5-20 Bq.m-3). Az épületek fő 222Rn forrásai: az épület alatti talaj (60%), az építőanyag (20%), a kinti levegő (18%), a csapvíz, és fűtésre, főzésre használt metángáz (< 1 %). Ezek az arányok a talajtípustól, építési módtól, a felhasznált építőanyagoktól függően változnak. A 222Rn (Radon) feldúsulásának nagysága nagyon sok tényező függvénye így: az épület alatti talajban a rádium mennyisége, a talaj fizikai és kémiai tulajdonságai, az épület-szerkezete, a meteorológiai paraméterek (légnyomás, hőmérséklet, relatív páratartalom), az éghajlati viszonyok, a mindennapi emberi tevékenységek és szokások, úgymint a szellőztetés, a fűtés módja, dohányzás, valamint a helyiség használata. Ezért kell minden lakásnak külön megmérni a radon aktivitás koncentrációját.

radon kolozsvar koncentracio

   1993-ban Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság (ICRP-International Commission for Radiation Protection) közzétette a belső terek (lakások és munkahelyek) 222Rn (Radon) aktivitás koncentrációjára vonatkozó „Szabályzók és ajánlások”-at, amelyben bevezették a „cselekvési szint” fogalmát, mint ajánlott iránymutatót a radon-mentesítő munkálatok szükségességére. A cselekvési szint a belső terek levegőjében mért, évi átlagos 222Rn (Radon) aktivitás-koncentrációjára vonatkozik, lakások esetében, 200-600Bq.m-3 és 1000Bq.m-3 munkahelyeken, ha a zárt helységekben eltöltött idő átlagosan 7000 óra egy évben. Minden ország maga határozza meg az alkalmazott cselekvési szintet, a fenti értékek között, a helyi jellegzetességeknek, a gazdasági helyzetnek és a jogi kereteknek megfelelően, külön választva a már megépült és az épülendő házakra vonatkozó értékeket. Az Európai Közösség maximálisan 600Bq.m3-t ajánl a meglévő épületek esetében és 200 Bq.m3-t az új épületeknél.
Amennyiben a 222Rn (Radon) aktivitás koncentráció magasabb a megjelölt cselekvési szintnél, meg kell találni az adott épületre alkalmazható technikát és módot, az aktivitás koncentrációnak csökkentésére.

radon lakas koncentracio

   A radon aktivitás koncentrációjának csökkentésére a szakirodalomban vannak módszerek, de minden ház esetében egyénileg kell alkalmazni.
   A legegyszerűbb módszer a szellőztetés, de számolni kell azzal a ténnyel, hogy a megnövekedett fűtési árak mellett csökken a szellőztetés gyakorisága.

Szolgáltatásaink

Mihez értünk?Szolgaltatasok

Legyen az ügyfelünk!

Lépjen velünk kapcsolatba és mi segítünk Önnek!
Kapcsolat