Praful in locuinţe

Sunteti aici : Pagina principala / Servicii / Praf

Praful în locuinţe: nivelul poluării de praf în mediul urban

   Praful este componenta solidă a aerosolilor. In mediul construit joacă un rol foarte important. Praful poate proveni din surse naturale, cum sunt erupțiile vulcanice, furtunile de praf, erozia solului, pădurile tropicale, precum și din activitățile umane. Surse de praf antropice sunt centralele termo electrice, procesele de producție industriale, deșeurile și prelucrărilor lor, prelucrarea minereurilor, reactorii nucleari, transportul rutier, fumatul, etc.

    Dimensiunea și dispersia prafului stau la baza categorizării prafului. Praful cu dimensiunea ˃10µm, cu o viteză de cca. 3 m/s se depune pe obiectele din jur, pe sol, pe podea, producând poluarea locală. Praful care se depune, deobicei se colectează în 28 - 32 de zile. și se exprimă în g.m-2/30 zile. Analizând praful colectat, pe baza compoziției acestuia, i se poate stabili proveniența, deci sursa de poluare.
   Particulele în suspensie cu diametru ˂ 10 µm se depun foarte încet pe obiectele din mediul înconjurător. Acestea se mișcă impreună cu aerul și prin inhalare ajung în organism. Deplasarea prafului este influențată de umiditatea, direcția și intensitatea mișcării aerului. Particulele a căror diametru este de ≤ 10μm se notează cu PM10 iar cele cu diametru ≤ 2,5µm cu PM2.5. Exemplu, particulele emise de fumatul țigărilor au diametrul cuprins între 0,01-0,5 µm, particulele de siliciu au dimensiunea de 6 µm. Aceste particule plutind, nu se repartizează uniform.

De exemplu:

   Praful, pe lângă effect negativ asupra mediului, afectează sănătatea umană. Praful inhalat poate provoca asm, boli ale căilor respiratorii, scăderea duratei vieții, etc.

   Dacă directivele Parlamentului European, emise în 2008, ar fi respectate, aerul ce respirăm ar rămâne curat.

Deveniți clientul nostru!

Ca sa vă ajutăm, nu ezitați să ne contactați!
Contact

Întrebări frecvente