Radon

Sunteti aici : Pagina principala / Servicii / Radon

Radon: gazul radioactiv din mediul urban

Acest gaz radioactiv deși este peste tot, nu dăm seamă de existent lui, fiind că este incolor, indoor și fără gust.

    În scoarța pământului se găsește în medie 3µg 238 U (uraniu, cu timpul de înjumătățire de 4,56 milliard de ani) intr-un g*sol/zăcăminte. Cel mai important element al dezintegrării 238U-lui este 226 Ra (radiu, cu timpi de înjumătățire de 1590 de ani). 222Rn-ul (radonul) se formează din dezintegrarea 226Ra lui.

radon injumatatire

    1 g de 226Ra într o secundă emite 36,8 milliarde de particule alfa (α), ceea ce înseamnă că în 24 de ore se formează cca. 1 mm3 de 222Rn. Întrucât mulți factori de mediu conțin 226Ra, peste tot există 222Rn, iar în spații închise acesta se acumulează. 222Rn se dezintegrează având timpul de înjumătăţire de 3.823 zile. Prin dezintegrări succesive se formează descendenţii săi, poloniu, plumb și bizmut (218Po, 214Pb, 214Bi és 214Po), care la rândul lor emit radiaţii alfa și beta cu diferiţi timpi de înjumătăţire. O parte a descendenţilor radonului se ataşează particulelor din aerul atmosferic şi formează aerosoli radioactivi, care prin respiraţie ajung în căile respiratorii și prin depunere, iradiează direct căile respiratorii. Mărimea expunerii la radiații ionizante se exprimă în termeni de doze.

   Calculul dozei interne, datorită conţinutului de radon şi ai descendenţilor inhalaţi în organism de către un individ este foarte complicat, se iau în considerare o serie de factori cum sunt: concentrația radonului (sau descendenților alfa, de viață scurtă), de timpul petrecut în mediul cu radon, viteza de respiraţie, vârsta, sexul, modul de viață, etc. Din punct de vedere al efectelor asupra organismului, deosebit de însemnaţi sunt, descendenții alfa activi de viață scurtă (poloniul 218Po si 214Po). Pe baza studiilor epidemiologice și experiențelor epidemiologice în 1988 Organizația Mondială a Sănătății a încadrat radonul în categoria A ale elementelor cancerigene. Concentrația 222Rn-lui în locuințe variază între 10–10.000 Bq.m-3 ceea ce este de mii de ori mai mare decât cea în aerul liber de 5-20 Bq.m-3. Sursele principale ale 222Rn-lui sunt: solul de sub clădire (60%), materialele de construcții (20%), aerul liber (18%) și apa (< 1 %). Acumularea radonului depinde de foarte mulți factori, cum sunt concentrația de 226Ra în solul de sub cădire și în materiale de construcții, proprietățile fizico chimice ale solului, fundației și materialelor de construcții, condițiile meteorologice, etc.

   Comisia Internatională pentru Protecția Radiațiilor Ionizante (ICRP-International Commission for Radiation Protection) în 1993 a finalizat reglementările și recomandările, privind concentrația radonului în spații închise. S-a introdus, „nivelul de acţiune‟ cuprinsă între 200 - 600 Bq∕m3 (în UE), valoare ce reprezintă media anuală pentru o încăpere. Fiecare țară stabilește valoarea nivelului de acțiune, pentru casele construite și pentru cele noi. În cazul locuinţelor care prezintă concentraţii de radon peste nivelul de acţiune trebuie să se aplice metode pentru a-l reduce. Cea mai simplă metodă este aerisirea, doar în perioada rece nu se poate aplica în mod curent. Pentru fiecare locuință trebuie să se proiecteze metoda cea mai eficientă pentru reducerea concentrației de radon determinată de lege.

   Acumularea 222Rn-lui într o locuință din Cluj de 75m3, prin aerisire de 15 minute, concentrația radonului ajunge la cel din aerul din exterior.

   In ultimii ani se observă și se prevede o creștere a concentrației de radon în locuințe, datorită modului de viață schimbat, utilizarea unor înlocuitori de materiale de construcții cu conținut ridicat de radiu (zgură și fosfogips) și din motive economice de reducere a aerisirii locuințelor în anotimpuri reci.

Deveniți clientul nostru!

Ca sa vă ajutăm, nu ezitați să ne contactați!
Contact

Întrebări frecvente